UČENÁ SPOLEČNOST HISTORICKÁ NA SMÍCHOVĚ A V KOŠÍŘÍCH
Hledat

První Zpráva -únor 2013

 Strana č. 1

USH
PRVNÍ PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLEČNOSTI
K 25. ÚNORU 2013

(soubor v původním orig. znění v .pdf naleznete vlevo v sekci Soubory ke stažení). Tato verze je jen opravena o několik překlepů a doplněna o aktivní internetové odkazy, na kterých si můžete citované knížky stáhnout z webu Městské knihovny k prostudování.


1. ÚVOD
Společnost byla založena osvícenou, dobrou myšlenkou Vladimíra Svobody v Hostinci U Váhy začátkem zimy 2012. Tato myšlenka s nadšením přijata byla. Impulsem byla mj. dříve Vladimírem získaná kopie barevně malované historické mapy Prahy, včetně Smíchova, kterážto mapa byla následně členy Společnosti datována odborně cca kolem roku 1850 (před výstavbou pivovaru Smíchovského, s mosty Císaře Františka -nyní Legií- a mostem vorovým již stojícími), a jako patrně první podrobná mapa Prahy a okolních měst v českém jazyce vydaná.
Následné diskuse, úspěšně se zájmem vedené, způsobily, že již 11. prosince 2012 konalo se U Váhy Symposium první, Společnost ustavující. Zakládajícími členy byli Vladimír Svoboda, Pavel Wintr a Robert Dvořák.
Zakládající listina Společnosti zpracována v lednu Robertem, následně Vladimírem a Pavlem odsouhlasena, tisk barevný připraven již ve dvou originálech k podpisům členů. 
Členové Společnosti scházejí se na Symposiích zpravidla každý týden v úterý nebo ve středu v Hostinci U Váhy okolo druhé hodině po poledni.
Jako jeden z vůbec prvních úkolů stanovili si členové Společnosti probádání dosud neznámé historie starého domu č.p.46 (Hostinec U Váhy) v ulici Nádražní, dříve Schwarzenbergova třída, a okolí domů na této ulici, a v ulicích Smíchovských sousedních před rokem 1900, zejména však historie nejstarší. Následné úkoly budou členy odsouhlasovány postupně, aby i další interesantní oblasti Smíchova a Košíř historicky dohledány byly.

2. DOSAVADNÍ VÝSLEDKY BÁDÁNÍ (chronologicky)

2.1 První výsledek –mapa (výřez) Prahy z r. cca 1850 
Jak již v Úvodu naznačeno, prvním podkladem k bádání byl výřez barevné, česky vydané mapy Prahy a Smíchova, kolem roku 1850. Na této mapě byla identifikována ulice Schwarzenbergova (nyní Nádražní), ulice Vltavská a Plzeňská (stále se stejně jmenující), další ulice a usedlosti sousední a zejména oblast zástavby mezi nynějšími ulicemi Vltavská a Pivovarní.

Strana č. 2

Dům č.p. 46 zde dle nákresu na mapě členy identifikován jako jeden v řadě v této uliční zástavbě, naproti téměř Parního mlýna (čp. 34, zbouráno) a Hostinci Na Knížecí (Schwarzenbergově) hospodě (č.p.33, také zbouráno, nyní na stejném místě stojí rohový dům z 20-tých let min. století.). Z mapy této byly pořízeny barevné kopie.

Bylo mj. Robertem ověřeno, že číslování popisnými čísly domů je minimálně od první poloviny 18. století na Smíchově stálé. Data o zpracování prvních CK katastrálních map (katastr tereziánský a katastr josefínský) dohledány, informace k dispozici u Roberta.
Tj. dle tohoto 1. výsledku bádání byl dům č.p. 46 vystavěn nejpozději kolem roku 1850.
Výtah z této mapy v příloze č. 1. (soubor plan.Smichov.1850.pdf je ve složce Soubory ke stažení)
2.2 Druhý výsledek –nově vydané knihy o historii Smíchova
Pavel přinesl k prostudování skvělou nově vydanou knihu o Smíchovu, kterou vlastnil, současně Vladimír, skvělou svou prací badatelskou v Městské knihovně, dal ke studiu (a stále nové dodává) řadu skvělých knih k účelu bádání výtečných, dále i kolega Miloš z Hlubočep rovněž mimořádně výtečnou novou knihu o Praze 5 ke studiu poskytnul. Všechny tyto knihy obsahují texty a fotografie, které jsou mimořádně cenné pro práci Společnosti, velkého poučení a informací bylo z nich načerpáno. Členové Společnosti tak mají dobrý přehled knih o Smíchovu, Praze 5 a okolí nově vydaných.
Zvláštní poděkování: Členové Společnosti tímto velmi děkují za spolupráci a pomoc:
- Miloši Beránkovi (zejm. za poskytnutou knihu k nahlédnutí),
- Honzovi Grohovi (zejm. za konzultace užitečné).
Ač poučení velkého z těchto zdrojů nabyto, vše dříve známé v souvislostech potvrzeno bylo, o domu č.p. 46 přímo informací cenných a pokroku k bádání nabyto z těchto knih nových mnoho nebylo. Knihy tyto mapují doby a zájmové oblasti Smíchova před rokem 1850 pro účely vysoce odborné práce Společnosti často jen povrchně, či často jen obecně známé ze zdrojů jiných opsáno jest.
2.3 Třetí výsledek – Kniha, dr. A. Lóder Úpický: Smíchov, předměstí král. Hl. města Prahy, r. 1875.
Robert vyhledal, že na internetové Wikipedii je v heslu Smíchov v literatuře odkazované dostupných několik vzácných knih o Smíchovu, které jsou nově oskenované volně ke studiu k dispozici prostřednictvím projektu Kramerius Městské knihovny v Praze.
Z odkazů byla nalezena tato knížka o Smíchovu nejstarší (nejen první česky psaná, patrně kompletní popis města nebyl dříve vydán ani německy).
Knížečku sepsal A. L. dr. Úpický: Smíchov, předměstí král. Hl. města Prahy s nástinem polohopisným, nákladem vlastním v r. 1875. 

PŘEČTĚTE SI JI:  http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=1929

Tato kniha byla pokrokem pro bádání velkým, neboť obsahuje, mimo jiných skvělých informací o Smíchovu a Košířích v letech kolem 1870, rovněž i první starou písemnou informaci o domu č.p.46, a to jednak v soupisu všech tehdy evidovaných čísel popisných na Smíchově, kde se u domu tomto uvádí, že majiteli domu jsou „Frank Josef a Frant.“, a že se jedná o hostinec na třídě Švarcenberkova“. Sousední dům č.p. 47 uveden rovněž jako hostinec, s názvem „U koně černého“.

První písemná zmínka o č.p. 46 jako o hostinci je tedy zatím z roku 1875.

Strana č. 3

Přílohou knížky je podrobný Plán Smíchova ( k roku 1875), kde je dům č.p. 46 i s dvorkem zadním, v ulici v řadě zakreslen a očíslován číslem popisným 46 (přímo naproti Parnímu mlýnu (č.p.37, který stával vlevo přes ulici od Hospody na Knížecí (č.p.33). Řada domečků od ulice Pivovarní až k ulici Vltavská je plně zastavěna na této mapě malými domy - č.p. 43 (nově postavený Pivovar), dále čísla 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, až po tehdy poslední dům rohový u ulice Vltavské s č.p. 51.
Knížka vytisknuta včetně mapy, k dispozici byla dříve členům na vyžádání ve skladu Hostince U Váhy pro denní studium.
Výtah z této knížky v příloze č. 2.
2.4 Čtvrtý výsledek – Mapy z Archívu Hl. Města Prahy
Na internetové stránce Archívu Hl. Města Prahy jsou nově k prohlédnutí dostupné oskenované snad všechny historické mapy Prahy a okolí. Lze dohledat mapy, na kterých je aspoň částečně Smíchov, plány apod. Velmi cenný zdroj informací.
Vyžaduje dalšího pátrání ještě mnohého, nicméně zde zatím mapy dosud nalezené, pro účely bádání zásadní či zajímavé:
a) MAP P 2C/46, - německá mapa z roku 1841 s detailním plánem ulice Schwarzenbergovy, s řadou domů včetně evidentně č.p. 46.
b) MAP P 2B/41a, - německá mapa z roku 1842-45, s detailním plánem ulice Schwarzenbergovy, s řadou domů včetně evidentně č.p. 46.
c) MAP P V1/6023, německá mapa z roku 1828 s detailním plánem ulice Schwarzenbergovy, s menší řadou domů (mezerami již ale) včetně evidentně č.p. 46. d) Polohopisný Plán Smíchova z let 1811 až 1815 s detailním plánem ulice Schwarzenbergovy, s řadou domů včetně evidentně č.p. 46. (dosud nejstarší zakreslení domu tohoto na mapě potvrzené bez pochybností). Tento plán Smíchova z let 1811 až 1815 je nově ve složce Soubory ke stažení.
Výtahy z těcto map v příloze č. 3a) až 3d).
Tj. dle tohoto 4. výsledku bádání byl dům č.p.46 vystavěn nejpozději roku1811.
2.5 Pátý výsledek – Ostatní zdroje z internetu –Klub přátel Starého Smíchova a stránka o Historii Smíchova a Košíř pana Zdeňka, Plán Smíchova z roku 1713.
Byly nalezeny stránky výše uvedené, vedoucí Klubu přátel Starého Smíchova, pí Jiroudková kontaktována Robertem: s nejstarší historií nám ale prý neporadí, bohužel. Rovněž pan Zdeněk už asi půl roku na své stránce nekomunikuje. Na stránce Klubu přátel Starého Smíchova nalezeny zajímavé informace, fotografie, ale pro účely bádání po č.p. 46 nic zásadního nenalezeno. Na stránkách pana Zdeňka zjištěn (ne moc kvalitní kopie, nečitelné detaily) zajímavý Plán Smíchova po roce 1713 –výřez z fotokopie, Plán byl zhotoven pro potřeby duchovní správy, nese soupis všech tehdejších smíchovských a košířských usedlostí. Tento Plán je velmi důležitý, patrně (je třeba ještě potvrdit) je na něm snad i dům č.p. 46. Je třeba dopátrat celý plán (k dispozici je zatím, jen tento nekvalitní výřez) v lepším rozlišení. Zásadní –vypátrat pro další pokrok v bádání, dům č.p. 46 by měl být zde potvrzen již k roku 1713.

POZNÁMKA: Pan Zdeněk se nám násl. ozval a zaslal inf. k Plánu -tento původně za zničený považovaný plán z roku 1713 je nově k dispozici i s komentářem vlevo v sekci Soubory ke stažení. Děkujeme -více v další Zprávě.

Výtah z tohoto Plánu v příloze č. 4.

Strana č. 4

2.6 Šestý výsledek – Kniha Monografie Města Smíchova s dvěma polohopisnými plány, sepsal Jos. Böhm, ředitel městského úřadu na Smíchově, roku 1882, nákladem Smíchovské rady městské.  

PŘEČTĚTE SI URČITĚ TUTO KNIHU: http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=574

Byla nalezena tato kniha (internet, Kramerius Městské knihovny v Praze), která podrobněji a velmi zajímavě rozvádí a doplňuje knížku známou starší ( A. L. dr. Úpický: Smíchov, předměstí král. Hl. města Prahy, r. 1875).
Mimo detailní popis všech Smíchovských reálií uvádí tato knížka rovněž seznam popisných čísel domů, mj. číslo popisné 46, oproti knížce starší -pana dr. Úpického- jsou zde uváděni majitelé domu jako „Josef Frank a Františka Franková“, takže je tímto vysvětleno, že to „Frant.“ v seznamu majitelů domů v knížce dr. Úpického neznamenalo František, ale Františka, -patrně choť pana Franka. Jméno Frank je v této knížce pana Böhma zmiňováno ještě jednou, totiž jako zakladatele a mecenáše dobročinného spolku na podporu zchudlých Židů na Smíchově (viz Část č. VIII knížky). Lze snad předpokládat (dle jména a souvislostí, ale třeba potvrdit nebo vyvrátit), že se jedná o tutéž osobu, resp. židovskou rodinu. Následně nepotvrzeno, shoda jmen.
Výtah z této knížky v příloze č. 5. 
Zde v této knize nalezena ale dosud zásadní nová informace pro bádání:
Na straně č. 4 Části 1 se mj. uvádí: „….Smíchov nečítal v r. 1785 více než 60 čísel popisných. Však již po 50 letech, totiž 1836 bylo jich 196. Jsout´ to tatáž popisná čísla, jimiž jsou dnešní domy poznamenány. Jmenovitě pocházejí, pokud se týče vlastního města, v nynějším svém stavu ze starších dob domy tyto: V Třídě Švarcenberkově: č.p.: 28, 33, 35, 38, 41, 46, a 57“.
Pozn.: po nájezdech Pasovských a sedmileté válce byl Smíchov po roce 1741 velmi poničen.
Tj. dle tohoto 6. výsledku bádání byl dům č.p. 46 vystavěn zcela nejpozději k roku 1785, a zachoval se z té doby až k roku 2013 jako jediný původní, v řadě mezi ulicemi Pivovarní a Vltavská, a tedy v celé dnešní ulici Nádražní možná i nejstarší.

  • Ve výše uvedené knize z roku 1882 se mj. dočtete, že Město Smíchov bylo v té době počtem obyvatel  třetí největší v Čechách (mimo Prahu). Věříte? Tipnete si?

3. ZÁVĚR A NÁVRH NOVÝCH ÚKOLŮ
Za dva a půl měsíce od vzniku Společnosti bylo vykonáno mnoho dobré práce a získány podstatné informace pro další bádání. Členové Společnosti i přísedící velkým zájmem a aktivitou vyznamenali se. Historie domu č.p. 46 zatím posunuta dosud nejstarší známou písemnou zmínkou k r. 1785, s pravděpodobností hraničící s jistotou, že je dům starší.
Návrh úkolů nových a/nebo seznam úkolů rozdělaných:
1. Do výčtu knih o Smíchovu sepsaných v 19. Století schází tato: Jan Křtitel Pauly: Památník města Smíchova, vl. nákladem v Praze roku 1898. Tato kniha není volně dostupná na internetu Městské knihovny v systému Kramerius, je možno si ji prohlédnout na počítačích MKP v systému Koniáš, nebo ji tam snad prostudovat. Úkol pro Vladimíra.

PŘEČTĚTE SI JEJÍ ANOTACI:

http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=6597

2. Domluvit –prostřednictvím např. paní Jitky či pana Petra- separátní schůzku s majitelem domu č.p.46, který o setkání projevil prý upřímný zájem, ale schůzka se v únoru pro jeho zdravotní indispozici neuskutečnila. Úkol pro Roberta.

Strana č. 5

3. Pokusit se získat na internetu zdroj či kvalitní kopii Plánu Smíchova po roce 1713 –výřez z fotokopie, Plán byl zhotoven pro potřeby duchovní správy, nese soupis všech tehdejších smíchovských a košířských usedlostí. Úkol pro Roberta. 

PLÁN NÁSLEDNĚ ZÍSKÁN OD PANA Z. HYANA -Je uložen k prostudování vlevo v sekci SOUBORY KE STAŽENÍ. Více o tomto Plánu v druhé zprávě plánované na červen až červenec 2014.

4. Pokusit se po známosti získat informace o domu č.p. 46 na bytové správě Smíchovské radnice. Úkol pro Pavla.
5. Pokusit se v literatuře dopátrat informace o původních domech stavbou starých (před r. 1785) zhruba jako č.p. 46: tj. v třídě Švarcenberkově: č.p.: 28, 33, 35, 38, 41, 57 (byť již třeba zbouraných), což by pomohlo datovat vznik domu čp. 46. Úkol pro všechny.

Váženým kolegům Společnosti, jako podklad ke shovívavému posouzení a schválení.
V Praze, dne 25. 02. 2013
S úctou,
Robert Dvořák

 

SEZNAM PŘÍLOH:

Č. 1 VÝŘEZ (SMÍCHOV) z české barevné mapy Prahy kolem roku 1850

Č. 2 VÝTAH Z KNIHY „dr. A. Lóder Úpický: Smíchov, předměstí král. Hl. města Prahy, r. 1875“.

Č. 3

a) MAP P 2C/46, - německá mapa z roku 1841
b) MAP P 2B/41a, - německá mapa z roku 1842-45
c) MAP P V1/6023, německá mapa z roku 1828
d) Polohopisný Plán Smíchova z let 1811 až 1815 (nově ve složce Soubory ke stažení).

Č. 4 Plán Smíchova po roce 1713 –výřez z fotokopie, Plán byl zhotoven pro potřeby duchovní správy.

Č. 5 VÝTAH Z KNIHY „Monografie Města Smíchova s dvěma polohopisnými plány, sepsal Jos. Böhm, ředitel městského úřadu na Smíchově, roku 1882“

Č. 6 LISTINA SPOLEČNOST zakládající

PŘÍLOHY JE MOŽNO OD USH ZÍSKAT MAILEM - PRO SPOLUPRACOVNÍKY.

 

DÁLE DOPORUČUJEME KE STUDIU KNIHU: Společnou prací učitelstva, SMÍCHOVSKO A ZBRASLAVSKO, 1899

 http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=4255

…………………………………………………………………………………………………….………..

Pomůcka: Panovníci Zemí Koruny České ve století 18. až k počátku století 20. (doba jejich vlády):

  • LEOPOLD I. 1657-1705
  • JOSEF I. 1705-1711
  • KAREL VI. (II.) 1711-1740
  • MARIE TEREZIE 1740-1780
  • JOSEF II. 1780-1790
  • LEOPOLD II. 1790-1792
  • FRANTIŠEK I. 1792-1835
  • FERDINAND I. (Dobrotivý) 1835-1848 (poslední korunovaný Český král)
  • FRANTIŠEK JOSEF I. 1848-1916
     
 
© ush-praha.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma
počítadlo toplist